29 квітня - день народження відомого англійського письменника Рафаеля Сабатіні

 


29 квітня  - день народження відомого англійського письменника Рафаеля Сабатіні, який прославився пригодницькими історичними романами.

Він народився в сім'ї знаменитих оперних співаків. Вирішивши, що гастрольне життя не підходить маленькому Рафаелю, батько з матір'ю  відправили його  до батьків матері, що живуть в Англії, де він вивчав англійську мову.  У 7 років він повернувся до батьків і став вивчати інші мови - італійський, португальски німецький і французький.

   З юнацьких років, вільно володіючи декількома мовами, він зміг отримати місце клерка у великій фірмі. Але бізнес не цікавив Рафаеля, і він став займатися журналістикою. Опублікувавши в газеті, з якою  він співпрацював, декілька оповідань, Сабатіні починає випускати у світло свої романи, поступово завойовуючи популярність.

  У роки Першої світової війни він був англійським підданим і працював на британську розвідку в якості перекладача.

   Перший великий успіх приніс "Скарамуш" - роман про Велику французьку революцію. Цікаво, що книга, яка прославила автора, була знехтувана десятком видавців (нібито така література не має попиту) і видана завдяки щасливій випадковості.

   Ще більший успіх супроводив його роман "Одісея капітана Блада". Новий герой відразу приніс авторові світову популярність. Письменник створив дивовижний образ корсара-джентльмена, далекого від злості, користолюбства і несправедливості.

   Проте з 1927 р. фортуна відвертається від Рафаеля: в автокатастрофі гине його єдиний син. Письменник впадає в депресію, а через декілька років розводиться з дружиною. Але і це не зломило його - він продовжує творити.

   Сабатіні написав близько 50 романів, останній - "Гравець" - вийшов в 1949 р. В усіх своїх творах письменник наслідує неодмінну умову пригодницького жанру - робити читання цікавим. Він має дар оповідача, тримає читача в стані неослабної напруги, захоплюючи його романтикою пригод. У його книгах відбуваються битви, руйнуються міста, гинуть люди, але у них немає захвату насильства і жорстокості, таких характерних для сучасного західного пригодницького роману. Цим і пояснюється надзвичайно збільшений інтерес до творчості  Рафаеля Сабатіні в наші дні.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день щедрості

День Матері