Без краси нема й не може бути мистецтва — це аксіома

 


Народне мистецтво України — це пласт української культури, пов'язаний з відтворенням світосприйняття українського народу, його психології, етичних настанов і естетичних прагнень, що охоплює всі види народної творчості, традиційно притаманні Україні: музику, танці, пісні, фольклор, декоративно-ужиткове мистецтво, що розвиваються, як єдиний комплекс, і органічно входять у життя народу протягом усієї його історії.

Сучасне українське мистецтво у своїй ширині й глибині репрезентоване багатьма мистецькими гуртами. Ці гурти, хоч ідуть різними мистецькими шляхами, прямують до одної мети: прагнуть знайти пластичний вислів українського мистецтва, поглибити його формальні цінності і внести їх у скарбницю світового мистецтва.

Сучасне українське мистецтво нерозривно пов'язане із західноєвропейським шляхами свого розвитку і метою. Українське мистецтво через політичне положення українського народу дещо запізнилося в своїм річевім розвитку в часах поневолення царатом, одначе тепер, швидкими кроками, воно надробило все те, що потрібне було для його подальшої еволюції.

Уже імпресіонізм в Україні дав поштовх для творчості таких блискучих майстрів українського мистецтва, як Бурачек, Васильківський, Іжакевич, Дяченко, Замирайлао, Жук,Красицький, В. Кричевський, Ф. Кричевський, Левченкао, Кульчицький, Мурашко, Маневич, Новаківський, Пимоненко, Сосенко, Самокиш, Холодний, Труш, Шульга, Яремич і багатьох інших. Їх діяльність у малярській практиці і у пропаганді українського мистецтва виставками, статтями, педагогічною роботою поклала основи під сучасну працю наших митців.

Шановні читачі та користувачі Пирятинської публічної бібліотеки! Ми підготували для Вас невеличкий цикл книг по українському народному мистецтву. І наділі будемо Вас знайомити з книгами по мистецтву, які є у фонді нашої бібліотеки. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день щедрості

День Матері