Книжкова полиця

 


Цього року виповнюється 670 років з часу написання відомого роману «Декамерон» італійського письменника Джованні Боккаччо. Декамеро́н (італ. Il Decamerone, від грец. δέκα «десять», ἡμέρα «день» — «Десятидення») — збірка зі ста новел, яка подарувала Боккаччо європейську популярність.

Написання «Декамерона» пов'язане з трагічною подією — епідемією чуми, що охопила багато міст Європи в 1346-1353 роках, а 1348 року дійшла й до Флоренції. Описом чуми й починається «Декамерон», пошесть — це ніби відправний пункт у композиційному задумі письменника. За сюжетом десятеро молодих людей (сім жінок і три юнаки), зустрівшись випадково в церкві, тимчасово залишають місто, оселяються в позаміських маєтках, осторонь від вогнища епідемії і протягом десяти днів розповідають цікаві і повчальні історії, які широко відтворюють повсякденне життя. Композиція книги мозаїчна — кожна оповідка, а їх близько ста, має завершений сюжет, а всі разом створюють своєрідну енциклопедію людських стосунків. Сюжети новел мандрівні, письменник творчо обробив міські анекдоти, античні сюжети і навіть арабські казки.

http://ukrcenter.com/Література/Джованні-Бокаччо/62775-1/Біографія-Декамерон за цим посиланням можна прочитати біографію письменника та про історію написання роману.

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=2268 за цим посиланням можна прочитати роман українською мовою.

 Наша бібліотека має декілька примірників цього роману. Взяти їх можна буде після відновлення роботи бібліотеки в звичному режимі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день щедрості

День Матері